Otpadna biomasa gljive Agaricus bisporus kao izvor beta-glukana i antioksidansa (CROSBI ID 362324)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vojvodić, Aleksandra
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Otpadna biomasa gljive Agaricus bisporus kao izvor beta-glukana i antioksidansa
Agaricus bisporus (hrv. šampinjon) je jedna od najčešće uzgajanih gljiva u svijetu. Dobre nutritivne karakteristike šampinjona, koji sadrže nizak udjel masnoća te visoki udjel proteina i ugljikohidrata, među kojima su najzastupljenija dijetalna vlakna, čine ih gotovo idealnom dijetalnom namirnicom. Šampinjoni također sadrže i mnoštvo spojeva koji posjeduju antioksidacijska svojstva te polisaharide, poput β-glukana, kojem se pripisuju imunomodulacijska svojstva. Otpadna biomasa šampinjona je sekundarni proizvod, koji se dobiva prilikom berbe. Ona je jestiva, ali za nju ne postoji adekvatno tržište u Hrvatskoj. Nakon uklanjanja komposta i pranja, takva otpadna biomasa sadržavala je 5, 52 % suhe tvari u kojoj se nalazilo 59, 44 % proteina, 31, 51 % ugljikohidrata i 6, 32 % pepela. Potvrđena su antioksidacijska svojstva metanolnih ekstrakata spomenute otpadne biomase te određeni udjeli fenola i flavonoida u ovim ekstraktima. Provedena je ekstrakcija polisaharida iz otpadne biomase, a izolirani sirovi polisaharidni preparat sadržavao je β-glukan i također posjedovao antioksidacijska svojstva.
Agaricus bisporus; antioksidacijska aktivnost; beta-glukan; otpadna biomasa šampinjona; polisaharidi
nije evidentirano
engleski
Waste biomass of mushroom Agaricus bisporus as a source of beta-glucans and antioxidants
nije evidentirano
Agaricus bisporus; antioxidant activity; beta-glucan; waste biomass of white button mushroom; polysaccharides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
85
18.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb