Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke (CROSBI ID 569902)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jeličić, Irena ; Kulozik, Ulrich ; Kuehnl, Wolfgang ; Božanić, Rajka Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. Zagreb: HMU, 2010. str. 92-92

Podaci o odgovornosti

Jeličić, Irena ; Kulozik, Ulrich ; Kuehnl, Wolfgang ; Božanić, Rajka

hrvatski

Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke

Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi slatke sirutke, a u svrhu osiguranja adekvatne mikrobiološke kvalitete uz maksimalno očuvanje hranjive vrijednosti. Istraživanje se sastojalo od pokusa mikrofiltracije sa tri keramičke membrane promjera pora 0, 8 μm, 0, 5 μm i 0, 1 μm, provođenih pri tri različite temperature (50ºC, 40ºC i 20ºC) u trajanju 65 minuta. Pri svakom pokusu je mjeren protok kroz membranu, a svim izuzetim uzorcima su određivani udjeli proteina sirutke i kalcija, električna provodljivost, ukupan broj mikroorganizama i broj koliformnih bakterija. Dobiveni rezultati pokazuju kako se pri višim temperaturama (40ºC, 50ºC) filtracije najbolja mikrobiološka redukcija postiže primjenom membrane promjera pora 0, 1 μm, dok se pri nižim temperaturama (20ºC) najboljom pokazala membrana promjera pora 0, 5 μm. Nadalje, protok proteina sirutke kroz 0, 1 μm membranu konstatno je padao tijekom filtracije te je tako na kraju u permeatu bilo prisutno svega 30% proteinskih frakcija u odnosu na retentat. S druge strane, protok proteina kod preostale dvije membrane kretao se između 95% i 100%. Iz svih dobivenih rezultata proizlazi kako membrana promjera pora 0, 5 μm ima najveći potencijal za optimiranje procesa mikrofiltracije sirutke. Unatoč nešto manjoj redukciji (4, 7 log) ukupnog broja mikroorganizama u usporedbi s pasterizacijom (5, 7 log), ostali promatrani parametri, prvenstveno protok proteina sirutke, idu u prilog primjeni ove membrane.

mikrofiltracija; slatka sirutka; mikrobiološka redukcija; protok proteina; procesni parametri

nije evidentirano

engleski

Optimizing microfiltration of rennet cheese whey

nije evidentirano

microfiltration; rennet whey; microbiological reduction; protein permeation; process parameters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

92-92.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka

Zagreb: HMU

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija