Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica (CROSBI ID 168924)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Medić, Helga ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Šatović, Viktor ; Nežak, Jadranko Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 2; 111-121

Podaci o odgovornosti

Medić, Helga ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Šatović, Viktor ; Nežak, Jadranko

hrvatski

Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica

Zastupljenost fermentiranih kobasica kao jednog od najsloženijih područja proizvodnje i suvremene znanosti i tehnologije mesa zauzima vidno mjesto. Složenost ove proizvodnje bazira se na činjenici da se fermentirane kobasice proizvode od još biološki aktivnog materijala, kao i sam proces zrenja koji se odvija bez utjecaja visokih temperatura s ciljem dobivanja kvalitetnog proizvoda. U ovom radu prikazan je utjecaj dviju različitih starter kultura mikroorganizama i dva različita umjetna ovitka proizvedena od prirodnog materijala, na proces zrenja i kvalitetu fermentiranih kobasica. Tijekom proizvodnog procesa praćene su mikroklimatske, fizikalno – kemijske i mikrobiološke promjene uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju opravdanost korištenja starter kultura mikroorganizama koje pH vrijednosti proizvoda snižavaju do 5, 2, kao i umjetnog ovitka proizvedenog na prirodnoj osnovi impregniranog umjetnim vlaknima. Primjenom navedenih parametara postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane flore koja doprinosi unapređenju kvalitete, sigurnosti u proizvodnji i higijenskom vođenju procesa.

starter kultura ; ovitak ; fermentirane kobasice

nije evidentirano

engleski

The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sasages

nije evidentirano

starter culture ; casing ; fermented sausages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (2)

2009.

111-121

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice