Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture (CROSBI ID 169979)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Frece, Jadranka ; Čvek, Domagoj ; Kovačević, Dragan ; Gobin, Ivana ; Tihana, K. ; Markov Ksenija
hrvatski
Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture
U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21, 96 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih stanica Salmonella sp. u miševa inficiranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L. plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcionalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.
probiotik; funkcionalne starter kulture; L. plantarum; in vitro i in vivo adhezija; Salmonella sp.
nije evidentirano
engleski
Characterization of bacterial strain Lactobacillus plantarum 1K isolated from „Slavonski kulen“, as probiotic functional starter culture
nije evidentirano
probiotic; funcional starter-cultures; L. plantarum; in vitro and in vivo adhesion; Salmonella sp.
nije evidentirano