ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA KADULJE, RUŽMARINA, CIMETA I LAVANDE NA BAKTERIJU Listeria monocytogenes (CROSBI ID 363482)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavlović, Ivana
Frece, Jadranka
hrvatski
ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA KADULJE, RUŽMARINA, CIMETA I LAVANDE NA BAKTERIJU Listeria monocytogenes
Cilj ovog rada je utvrditi da li eterična ulja kadulje (Salvia officinalis), ružmarina (Rosmarinus officinalis), cimeta (Cinnamomum verum J. Presl) i lavande (Lavandula angustifolia Mill.) različitih koncentracija posjeduju antibakterijsko djelovanje na odabrane sojeve bakterija (Listeria monocytogenes ATCC 2256, L. monocytogenes 3M, L. monocytogenes 4M, L. monocytogenes 5M, L. monocytogenes 1V i L. monocytogenes 5S). Antibakterijsko djelovanje istraživanih eteričnih ulja, određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Rezultati dobiveni disk difuzijskom metodom pokazali su inhibicijsko djelovanje svih ispitivanih eteričnih ulja na najmanje jedan testirani soj, dok su rezultati turbidimetrijske metode pokazali inhibicijsko djelovanje eteričnih ulja na sve testirane sojeve bakterija. Iz toga proizlazi, da ispitivana eterična ulja kadulje, ružmarina, cimeta i lavande, imaju izrazitu antimikrobnu aktivnost, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji, u svrhu zaštite namirnice od kvarenja.
eterična ulja; antibakterijsko djelovanje; inhibicija; disk difuzijska metoda; turbidimetrijska metoda
nije evidentirano
engleski
ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OILS FROM SAGE, ROSEMARY, CINNAMON AND LAVENDER AGAINST BACTERIA Listeria monocytogenes
nije evidentirano
essential oils; antibacterial activity; inhibition; disk diffusion method; turbidimetric method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
03.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb