Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 363485)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barišić, Antonia Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Barišić, Antonia

Frece, Jadranka

hrvatski

Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda

U Hrvatskoj se prirodno fermentirani mesni proizvodi tradicionalno proizvode dugi niz godina bez uporabe komercijalnih starter kultura što može rezultirati različitom mikrobiološkom kvalitetom proizvoda, okusom i konzistencijom. U ovom radu korišteni su tradicionalni fermentirani hrvatski proizvodi kulen i slavonske kobasice. Provedena je izolacija, identifikacija odnosno karakterizacija autohtone mikrobne populacije u navedenim proizvodima. Korištenjem fenotipskih i genotipskih metoda identifikacije ustanovljena je prisutnost slijedećih bakterijskih vrsta: L. plantarum, S. xylosus, S. warneri. Ovi bakterijski izolati pokazali su znatnu antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima (Salmonella sp., L. monocytogenes, S. aureus i E. coli), najčešćim konataminantima u hrani. U in vitro adhezijskom testu bakterijski izolati L. plantarum i S. xylosus su pokazali sposobnost prijanjanja na epitelne stanice ileuma miša. Dobiveni rezultati upućuju na mogućnost korištenja izoliranih bakterijskih sojeva kao potencijalnih starter kultura za proizvodnju tradicionalnih fermentiranih mesnih proizvoda.

fermentirani mesni proizvodi; L. plantarum; S. xylosus; S. warneri

nije evidentirano

engleski

Isolation, identification and characterization of natural microbial population from traditional fermented meat products

nije evidentirano

fermented meat products; L. plantarum; S. xylosus; S. warneri

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

21.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija