IZOLACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ SLAVONSKOG KULENA (CROSBI ID 363500)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Posavec, Sanja
Frece, Jadranka
hrvatski
IZOLACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ SLAVONSKOG KULENA
Svrha ovog rada bila je izolirati autohtonu mikrobnu populaciju iz uzoraka slavonskih kulena proizvedenih na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima. Autohtona mikrobna populacija izvor je sojeva za razvoj starter kultura koje će, između ostalog, utjecati na aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda. Dominantna mikrobna populacija sastojala se od bakterija mliječne kiseline (BMK) i to : Lactobacillus plantarum u dva uzorka, Lactobacillus delbrueckii u dva uzorka, te Leuconostoc mesenteroides i Lactobacillus acidophilus u po jednom uzorku kulena. Također, su prevladavale i bakterije iz roda Staphylococcus, tipični predstavnici starter kultura za meso, i to: S. xylosus, S. warneri, S. lentus i S. auricularis.
slavonski kulen; autohtona mikrobna populacija; starter kulture
nije evidentirano
engleski
ISOLATION OF INDIGENOUS MICROBIAL POPULATIONS IN SLAVONSKI KULEN
nije evidentirano
slavonian kulen; autochthonous microbial populations; starter culture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
10.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb