Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE (CROSBI ID 363501)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Džajkić, Jelena IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Džajkić, Jelena

Frece, Jadranka

hrvatski

IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE

Vino je proizvod dobiven alkoholnim vrenjem mošta ili masulja od svježeg (ili prosušenog) grožda plemenite vinove loze Vitis vinifera (Zakon o vinu, NN 96/ 2003.). Medu citavom mikrobnom populacijom, kvasci su glavni nosioci alkoholne fermentacije. Oni svojim metabolizmom transformiraju mošt u vino. U ovom radu je provedena izolacija autohtonih kvasaca iz odredenih faza alkoholnog vrenja vina sorte Teran iz vinogorja Zapadna Istra, te je provedena njihova identifikacija klasicnim mikrobiološkim i biokemijskim testovima. Za izolaciju iz vina korišteni su sladni agar i selektivne hranjive podloge za kvasce. Odredena je mikrobna populacija u pocetku te cetvrti i šesti dan alkoholne fermentacije. Identificirani su kvasci: Saccharomyces cerevisiae, Candida magnoliae, Candida krusei, Stephanoascus ciferri i Candida galbrata. Takoder je odreden broj kolonija u tim fazama vrenja.

vino; Teran; autohtone vrste kvasaca; alkoholna fermentacija

nije evidentirano

engleski

ISOLATION AND IDENTIFICATION OF THE MICROBIAL POPULATION IN TRADITIONAL WINE OF THE REPUBLIC OF CROATIA

nije evidentirano

wine; indigenous species of yeasts; alcoholic fermentation; Teran

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

10.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija