IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE (CROSBI ID 363501)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Džajkić, Jelena
Frece, Jadranka
hrvatski
IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE
Vino je proizvod dobiven alkoholnim vrenjem mošta ili masulja od svježeg (ili prosušenog) grožda plemenite vinove loze Vitis vinifera (Zakon o vinu, NN 96/ 2003.). Medu citavom mikrobnom populacijom, kvasci su glavni nosioci alkoholne fermentacije. Oni svojim metabolizmom transformiraju mošt u vino. U ovom radu je provedena izolacija autohtonih kvasaca iz odredenih faza alkoholnog vrenja vina sorte Teran iz vinogorja Zapadna Istra, te je provedena njihova identifikacija klasicnim mikrobiološkim i biokemijskim testovima. Za izolaciju iz vina korišteni su sladni agar i selektivne hranjive podloge za kvasce. Odredena je mikrobna populacija u pocetku te cetvrti i šesti dan alkoholne fermentacije. Identificirani su kvasci: Saccharomyces cerevisiae, Candida magnoliae, Candida krusei, Stephanoascus ciferri i Candida galbrata. Takoder je odreden broj kolonija u tim fazama vrenja.
vino; Teran; autohtone vrste kvasaca; alkoholna fermentacija
nije evidentirano
engleski
ISOLATION AND IDENTIFICATION OF THE MICROBIAL POPULATION IN TRADITIONAL WINE OF THE REPUBLIC OF CROATIA
nije evidentirano
wine; indigenous species of yeasts; alcoholic fermentation; Teran
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
10.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb