Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću (CROSBI ID 363631)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rumora, Ivana Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću / Colić Barić, Irena (mentor); Kobrehel Pintarić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Rumora, Ivana

Colić Barić, Irena

Kobrehel Pintarić, Irena

hrvatski

Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću

Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost razvoja novih mliječnih karamela koje će imati poboljšanu nutritivnu vrijednost te utvrditi njihovu senzorsku prihvatljivost. Prilikom razvoja novih receptura modificirna je standardna receptura mliječne karamele. U modifikaciji recepture su se kao funkcionalni sastojci koristili fruktani tipa inulina te šećerni alkoholi (izomalt i maltitol) za koje je znanstveno dokazano da imaju pozitivan utjecaj na ljudski organizam, posebice za utjecaj inulina na gastrointestinalni sustav. Novorazvijeni proizvodi podvrgnuli su se senzorskom ocjenjivanju koje su proveli senzorski analitičari (n=9) kvantitativnom deskriptivnom analizom (QDA), a potencijalna skupina potrošača (n=15) preko hedonističkih skala procijenila je prihvatljivost proizvoda. Senzorska analiza uzoraka dodatno je provedena i na elektronskom jeziku kako bi se utvrdila mogućnost njegove primjene u razvoju novih proizvoda. Svi dobiveni rezultati statistički su obrađeni višefaktorskm analizom uz pomoć računalnog programa Statistica 8.0. Radom je pokazano da mliječna karamela može poslužiti kao prikladan medij za uvođenje funkcionalnih sastojaka, tj. za pripravu konditorskog proizvoda sa poboljšanom hranjivom vrijednosti.

inulin; šećerni alkoholi; mliječne karamele; funkcionalni proizvod; senzorika

nije evidentirano

engleski

Development of the Milk Toffee with improved nutritional value

nije evidentirano

inulin; sugar alcohols; milk toffee; functional product; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

22.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano