ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM (CROSBI ID 365409)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juričić, Paula
Colić Barić, Irena
hrvatski
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM
Smanjeni unos kalcija se povezuje sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti i razvojem osteoporoze. Cilj rada bio je utvrditi antropometrijski status, te unos i izvore kalcija u osoba s celijakijom koje se pridržavaju bezglutenske prehrane (n=41, dobi 19-58 godina). Za procjenu antropometrijskog statusa korištene su osnovne četiri antropometrijske metode, a za procjenu unosa kalcija korišten je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (Q-FFQ). Prema dobivenim rezultatima 76% ispitanika je adekvatno uhranjeno (BMI = 18, 5 - 24, 9), a prosječni udjel masnog tkiva je u prihvatljivom rasponu. S obzirom na raspodjelu masnog tkiva 100% muškaraca i 73% žena pripada ginoidnom tipu. Ispitanici unose hranom i pićem 68, 7%, odnosno 87, 1% preporuka (DRI, odnosno nacionalne) za kalcij. Najviše kalcija unijeli su mlijekom i mliječnim proizvodima (62, 5% prosječnog dnevnog unosa). Značajan izvor kalcija u prehrani je bila i voda (15, 2% prosječnog dnevnog unosa). Preporučuje se povećanje unosa kalcija hranom i/ili suplementima do razine dnevnih preporuka s obzirom na dob i spol.
celijakija; antropometrijski status; izvori kalcija
nije evidentirano
engleski
ANTHROPOMETRIC STATUS AND DIETARY CALCIUM INTAKE IN CELIAC DISEASE PATIENTS ON A STRICT GLUTEN-FREE DIET
nije evidentirano
celiac disease; body composition; calcium sources;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb