ODREĐIVANJE ZEARALENONA ELISA METODOM (CROSBI ID 365450)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kašaj, Ana Marija
Frece, Jadranka
hrvatski
ODREĐIVANJE ZEARALENONA ELISA METODOM
Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku ispravnost, te moguću prisutnost plijesni na ispitivanim uzorcima kruha, brašna i zrnja od četiri vrste žitarica: zobi, ječma, kukuruza i soje, te u istima odrediti moguću prisutnost zearalenona (ZEA), mikotoksina kojeg sintetiziraju plijesni iz roda Fusarium. Koncentracija ZEA određivana je kvantitativnom ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Najveća koncentracija ZEA zabilježena je kod zrnja zobi (760 μg/L), a najmanja kod sojinog kruha (0, 17 μg/L).
plijesni; žitarice; ELISA; zearalenon
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF ZEARALENONE BY ELISA METHOD
nije evidentirano
mould; cereals; ELISA; zearalenone
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
01.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb