Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica (CROSBI ID 365451)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dukić, Vesna Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica / Frece, Jadranka (mentor); Pleadin, Jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Dukić, Vesna

Frece, Jadranka

Pleadin, Jelka

hrvatski

Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica

Svrha ovog rada je odrediti mikrobnu populaciju i kemijski sastav u kobasicama domaće proizvodnje proizvedenih na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima s područja Varaždinske županije, jer je riječ o rizičnoj skupini namirnica koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti. Nadalje, kao dio autohtone mikrobne populacije, potencijalnih starter kultura koje su odgovorne za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda, izolirane su, osim bakterija mliječne kiseline i bakterije iz roda Staphylococcus. U 15 analiziranih uzoraka, pronađene su enterobakterije, sulfitoreducirajući klostridiji, Salmonella sp. i nepatogene Listeria vrste. Od izolata bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, pronađen je S. xylosus, a od bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus. Izolat Lactobacillus acidophilus KA1 pokazao je znatno antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima, kroz proizvodnju visokih koncentracija mliječne kiseline, te pokazao jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura. U većini uzoraka, s obzirom na prosječan odnos udjela proteina i masti (1:1, 4), utvrđena je negativna korelacija te heterogenost u kemijskim sastavu.

mikrobna populacija; kemijski sastav; kobasice; Varaždinska županija

nije evidentirano

engleski

MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL ANALYSIS OF HOME MADE SAUSAGES

nije evidentirano

microbe population; chemical composition; sausages; Varaždin County

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

07.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija