Novim metodama procesiranja do prirodnije i sigurnije hrane (CROSBI ID 175214)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Ščetar, Mario
hrvatski
Novim metodama procesiranja do prirodnije i sigurnije hrane
Osnovni cilj svakog procesa je pripremiti ukusnu hranu. To može uključivati obradu sastojaka koji nisu sigurni za konzumaciju kao sirovina, pri tome aroma hrane postaje izraženija ili npr. specifičnom načinu pripreme hrane koji su u skladu s kulturnim i religijskim normama. Hrana koja je namijenjena za preradu obično sadrži određene nutritivne tvari koje odgovaraju određenim fiziološkim i metaboličkim funkcijama. Vitamini i minerali se tako mogu dodavati hrani tijekom procesiranja kako bi povećali njenu nutritivnu vrijednost. Osim produženja roka trajnosti i zdravstvene ispravnosti, sigurnost je također jedan od glavnih ciljeva kod hrane koja se procesira, posebno industrijske hrane s toga je nužno za pakirati namirnice koje se stavljaju na tržište. S toga je nužno ukloniti sve potencijalne rizike, kao što su nepoželjni mikroorganizmi i sl. Uz održavanje strogih sigurnosnih postupaka za smanjenje rizika potrebno je smanjiti na najmanju mjeru mogućnost uvođenja štetnih organizama i naknadne kontaminacije tijekom samog procesiranja.
procesiranje hrane
nije evidentirano
engleski
New methods of processing to more naturally and safer food
nije evidentirano
food processing
nije evidentirano