Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA (CROSBI ID 367302)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jankec, Igor UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Jankec, Igor

Ćurić, Duška

hrvatski

UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA

Cilj ovog diplomskog rada bio je proizvesti bezglutenski, ekstrudirani snack proizvod korištenjem kukuruzne krupice i rižinog brašna kao osnovnih sirovina uz dodatak mljevenih sjemenki lana. Sjemenke lana su dodane u udjelima od 3, 5 i 7% s namjerom obogaćivanja snack proizvoda prehrambenim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Za ekstruziju je korišten dvopužni ko-rotirajući ekstruder. Proizvedenim snack proizvodima određena su fizikalna svojstva i kemijski sastav te sastav masnih kiselina, udjel ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet. Povećanje udjela lana u smjesi rezultiralo je smanjenjem indeksa ekspanzije i indeksa topljivosti (WSI), a povećanjem nasipne gustoće i indeksa apsorpcije vode (WAI). Dodatkom lana energetska vrijednost ekstrudata se nije značajno promijenila, ali se povećao udjel ukupnih vlakana, proteina i masti a osobito udjel omega-3 masnih kiselina. Udjel ukupnih fenolnih spojeva se povećao, ali ne i antioksidacijski kapacitet. Optimalna količina dodatka lana za obogaćivanje snack proizvoda bila bi između 5 i 7%.

ekstruzija; bezglutenski snack proizvod; lan; omega-3 masne kiseline

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF GROUND FLAXSEED ADDITION ON THE QUALITY ENHANCEMENT OF EXTRUDED SNACK PRODUCT

nije evidentirano

extrusion; gluteen-free snack product; flaxseed; omega-3 fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

12.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija