Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina (CROSBI ID 578263)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina // Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.). Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 114-115

Podaci o odgovornosti

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane

hrvatski

Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina

Naši tradicionalni fermentirani proizvodi izvor su potencijalnih autohtonih funkcionalnih starter kultura, koje su prilagođene određenom prirodnom supstratu (mlijeko, meso), a svojim metaboličkim aktivnostima odgovorne su za autentičnu aromu, te sigurnost i trajnost proizvoda. Međutim, prisustvo plemenitih plijesni, kao starter kultura potrebnih u proizvodnji fermentiranih proizvoda, predstavlja potencijalnu opasnost od mikotoksina i razvoja mikotoksikoza. Kako mikotoksini u hranu mogu dospijeti izravno ili neizravno, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila kontaminacija plijesnima, a time i biosinteza mikotoksina. Stoga je u današnje vrijeme sve veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, primjenom bioprotektivnih kultura, koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita, sprečavaju kvarenje i produžuju vijek namirnice, i na različite načine pozitivno utječu na zdravlje čovjeka. U novije vrijeme, istražuju se dodatna svojstva autohtonih funkcionalnih starter kultura, kao što je sposobnost vezanja mikotoksina pomoću bakterija mliječne kiseline, kvasaca ili njihovih staničnih stijenki. Dokazana su svojstva glukana, a čak i površinskih proteina bakterija mliječne kiseline da također vežu mikotoksine. Tako uz dodatak autohtonih funkcionalnih starter kultura u fermentirane proizvode osim poznatih zdravstvenih i ekonomskih učinaka, sad imamo još jedan novi segment učinka funkcionalnih starter kultura, adsorbciju mikotoksina.

autohtone funkcionalne starter kulture; tradicionalni proizvodi; plijesni; mikotoksini; bioprotektivne kulture; adsorbcija

nije evidentirano

engleski

Traditional fermented products - a source of autochthonous starter cultures for the adsorption of mycotoxins

nije evidentirano

autochthonous functional starter cultures; traditional products; moulds; mycotoxins; bioprotective cultures; adsorption

nije evidentirano

Podaci o prilogu

114-115.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease

Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir

Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo

978-953-7778-01-9

Podaci o skupu

Power of fungi and mycotoxins in health and disease

pozvano predavanje

19.10.2011-22.10.2011

Primošten, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija