Promjene sastava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja i njihov utjecaj na čvrstoću mermelade (CROSBI ID 332359)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Devčić, Anja
Pospišil, Jasna
Levaj, Branka
hrvatski
Promjene sastava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja i njihov utjecaj na čvrstoću mermelade
U ovom radu praćene su promjene pektinskih tvari bresaka sorte Redhaven tri stupnja zrelosti (prvi - najtvrđe, drugi, treći - najmekše) i tijekom skladištenja bresaka druge zrelosti 9 dana na 22 oC, te kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade. U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametri, kolorimetrijski IFU-metodom kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pektin topljiv u lužini, u oksalatu i u vodi), te fenol-sulfatnom i metodom po Scottu količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera izraženih kao glukoza. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom zrenja te skladištenja dolazi do smanjenja udjela pektinske frakcije topljive u lužini i porasta udjela pektinske frakcije topljive u vodi, dok udjel pektinske frakcije topljive u oksalatu uglavnom ostaje napromijenjen. Izmjerene količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera u pojedinim frakcijama ponašaju se isto kao udjeli pektinskih frakcija dobivenih IFU-metodom. Čvrstoća marmelade opada više poslije prvog stupnja zrelosti nego između drugog i trećeg stupnja zrelosti, te tijekom skladištenja na 22 oC.
breskva; pektinska tvari; zrenje; skladištenje; mermelada
nije evidentirano
engleski
Changes in concentration of peach pectin components during maturation and starage
nije evidentirano
peach; pectin; maturation; storage; marmalade
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
05.07.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb