Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata (CROSBI ID 367738)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radovanić, Petra
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
Još od davnina je u svim narodima poznato ljekovito djelovanje pojedinih biljaka i to se znanje generacijama prenosilo sve do danas. Ljekovita svojstva biljaka vezuju se uz njihov kemijski sastav i upravo je ta tematika predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu ispitan je utjecaj tri različite temperature sušenja (30°C, 50°C i 70°C) na udjel pigmenata i antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata: melisa, neven, list masline, različak, borač, kopriva i sikavica. Udjeli ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana određeni su spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom ABTS-metode (reakcija s 2, 2´-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina). Povišenjem temperature sušenja dolazi do smanjenja udjela ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana. Najveći gubici zabilježeni su u ekstraktima biljaka prethodno sušenih na 70°C. Antioksidacijski kapacitet biljnih ekstrakata također se smanjuje proporcionalno povišenjem temperature na kojoj su biljke sušene.
Antioksidacijski kapacitet; Ljekovite biljke; Pigmenti; Sušenje
nije evidentirano
engleski
Influence of drying temperature on the content of pigment and antioxidant properties of herbal extracts
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Medicinal plants; Pigments; Drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
05.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb