Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima (CROSBI ID 176809)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dumičić, Ksenija ; Gajdić, Dušanka
hrvatski
Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima
Predmet istraživanja u ovome radu su trendovi certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima u Hrvatskoj, te ovisnost implementiranosti toga sustava i smanjenja troškova, što je prva hipoteza, i ovisnost implementiranosti tog sustava i povećanja prihoda poduzeća, što je druga hipoteza. Godine 2009. godine provedeno je izvorno anketno istraživanje uz osobno intervjuiranje menadžera iz poduzeća prehrambene industrije u Hrvatskoj koja imaju implementiran jedan od sustava za upravljanje kvalitetom ISO 22000 ili ISO 9001 s HACCP-om. Većina anketiranih menadžera, njih 60%, smatra da se prihodi uslijed primjene normi za upravljanje kvalitetom i sigurnošću hranom nisu povećali, a 61% ih smatra da se troškovi uslijed primjene tih normi nisu smanjili. Primjenom χ2 -testa neovisnosti obilježja, uz bilo koju razinu signifikantnosti, ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti kretanja prihoda poduzeća i implementiranosti norme ISO 22000, odnosno norme ISO 9001 s HACCP-om. Također, uz razinu signifikantnosti od 5% ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti implementiranosti spomenutih sustava za upravljanje kvalitetom i kretanja troškova poslovanja. Ujedno, ovakvi ishodi testiranja upućuju da treba odbaciti obje istraživačke hipoteze.
sustavi upravljanja ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; HACCP ; χ²-test neovisnosti dva obilježja
nije evidentirano
engleski
Research of influence of food quality management system application on business results in croatian food businesses
nije evidentirano
management systems ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; HACCP ; χ2 –test for independence of two attributes
nije evidentirano