Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata (CROSBI ID 367814)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Špišić, Ivana
Komes, Draženka
hrvatski
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
U novije vrijeme poraslo je zanimanje znanstvenika za ponovnim korištenjem ljekovitog bilja u svrhu prevencije bolesti ali i liječenja različitih tegoba zbog visokog udjela polifenola i drugih biološki aktivnih spojeva (flavonoida, askorbinske kiseline i biljnih pigmenata) koji posjeduju visoki antioksidacijski kapacitet. Radi duljeg i boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje više ili manje utječu na smanjenje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola u vodenim i 75%-tnim etanolnim ekstraktima sedam svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Među vodenim ekstraktima svježih biljaka najveći udio polifenola određen je u ekstraktu borača, a najniži u ekstraktu koprive. 75%-tni etanolni ekstrakti su imali niži udio ukupnih polifenola u odnosu na vodene. Ekstrakti biljaka sušenih mikrovalovima pokazuju najniži udio ukupnih fenola i najmanji antioksidacijski kapacitet.
Antioksidacijski kapacitet; Fenoli; Sušenje; Ljekovito bilje; Biljni ekstrakti; ABTS
nije evidentirano
engleski
The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Phenols; Drying; Medicinal herbs; Herbal extracts; ABTS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
30.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb