Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima (CROSBI ID 367852)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ljubičić, Ivan Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ljubičić, Ivan

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima

Budući da se suvremeni način ţivota povezuje s neadkevatnom prehranom, sve veći interes potrošača usmjeren je na funkcionalne prehrambene proizvode meĎu kojima biljne infuzije zauzimaju vaţnu ulogu, Cilj ovoga rada bio je kreirati nove formulacije čajnih mješavina baziranih na uporabi lista kupine (tradicionalna ljekovita biljka) uz dodatak prirodnih sladila. Razvijene su četiri čajne mješavine koje, kao izvore sladila, sadrţe suho voće (jabuka, šljiva, smokva, groţĎice i marelica), suho povrće (mrkva i batat) te suhe listiće stevije i korijen sladića. Provedene su brojne analize u cilju karakterizacije fizikalnih svojstava čajnih mješavina (odreĎivanje nasipne gustoće, boje, svojstava tečenja) te nutritivnog sastava (odreĎivanje udjela ugljikohidrata, mineralnih tvari, pigmenata, ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te pojedinačnih polifenolnih spojeva), biološke aktivnosti (odreĎivanje antioksidacijskog kapaciteta, citotoksičnosti, slobodnih kisikovih radikala) i senzorskih svojstava pripremljenih biljnih infuzija. S obzirom na raznolikost korištenih prirodnih sirovina i kompleksnost sastava sve novokreirane formulacije bogat su izvor bioaktivnih spojeva (polifenola, biljnih pigmenata, mineralnih tvari) izraţene biološke aktivnosti. Inovativne biljne infuzije atraktivne su arome, punog okusa i uravnoteţene slatkoće, u odnosu na čistu infuziju lista kupine, te predstavljaju poţeljne funkcionalne proizvode pogodne za konzumaciju potrošača svih dobnih skupina upotpunjujući njihov dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.

Biljne infuzije; Funkcionalni proizvod; List kupine; Prirodna sladila

nije evidentirano

engleski

Characterization of nutritional composition and biological activity of innovative blackberry leaves formulations with natural sweeternes

nije evidentirano

Blackberry leaves; Herbal infusions; Functional products; Natural sweeteners

nije evidentirano

Podaci o izdanju

99

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija