Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima (CROSBI ID 367852)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ljubičić, Ivan
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima
Budući da se suvremeni način ţivota povezuje s neadkevatnom prehranom, sve veći interes potrošača usmjeren je na funkcionalne prehrambene proizvode meĎu kojima biljne infuzije zauzimaju vaţnu ulogu, Cilj ovoga rada bio je kreirati nove formulacije čajnih mješavina baziranih na uporabi lista kupine (tradicionalna ljekovita biljka) uz dodatak prirodnih sladila. Razvijene su četiri čajne mješavine koje, kao izvore sladila, sadrţe suho voće (jabuka, šljiva, smokva, groţĎice i marelica), suho povrće (mrkva i batat) te suhe listiće stevije i korijen sladića. Provedene su brojne analize u cilju karakterizacije fizikalnih svojstava čajnih mješavina (odreĎivanje nasipne gustoće, boje, svojstava tečenja) te nutritivnog sastava (odreĎivanje udjela ugljikohidrata, mineralnih tvari, pigmenata, ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te pojedinačnih polifenolnih spojeva), biološke aktivnosti (odreĎivanje antioksidacijskog kapaciteta, citotoksičnosti, slobodnih kisikovih radikala) i senzorskih svojstava pripremljenih biljnih infuzija. S obzirom na raznolikost korištenih prirodnih sirovina i kompleksnost sastava sve novokreirane formulacije bogat su izvor bioaktivnih spojeva (polifenola, biljnih pigmenata, mineralnih tvari) izraţene biološke aktivnosti. Inovativne biljne infuzije atraktivne su arome, punog okusa i uravnoteţene slatkoće, u odnosu na čistu infuziju lista kupine, te predstavljaju poţeljne funkcionalne proizvode pogodne za konzumaciju potrošača svih dobnih skupina upotpunjujući njihov dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Biljne infuzije; Funkcionalni proizvod; List kupine; Prirodna sladila
nije evidentirano
engleski
Characterization of nutritional composition and biological activity of innovative blackberry leaves formulations with natural sweeternes
nije evidentirano
Blackberry leaves; Herbal infusions; Functional products; Natural sweeteners
nije evidentirano
Podaci o izdanju
99
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb