Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija (CROSBI ID 367865)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lacković, Ivana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija
Čajevi i biljne infuzije sadrže velike količine polifenola zbog čega imaju izražena antioksidacijska svojstva. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio odrediti udjele ukupnih fenola i antioksidacijska svojstva 4 vrste biljnih infuzija i 6 vrsta čajeva. Udjeli ukupnih fenola su određeni Folin-Ciacolteau metodom, a antioksidacijska svojstva su određena pomoću tri metode: ABTS, FRAP i DPPH. Za potrebe istraživanja korištene su sljedeće biljne infuzije: kadulja (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris), menta (Mentha x piperita) i lazarkinja (Asperula odorata), a od čajeva su korišteni: bijeli, žuti, zeleni, Oolong, crni i Maté čaj. Najveći udjel ukupnih fenola među čajevima određen je u crnom čaju, a najmanji u Maté čaju. Najveće antioksidacijske kapacitete imaju zeleni i žuti čaj, a najmanji maté čaj. Među biljnim infuzijama najveći udjel polifenola sadrži ista od mente, a najmanji infuzija lazarkinje koja ima i najmanje izražena antioksidacijska svojstva. Infuzije mente i majčine dušice karakterizirane su najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Antioksidacijska svojstva; Biljne infuzije; Čajevi; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties of teas and herbal infusions
nije evidentirano
Antioxidant activity; Herbal infusions; Teas; Phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
12.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb