Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija (CROSBI ID 367865)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lacković, Ivana Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Lacković, Ivana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija

Čajevi i biljne infuzije sadrže velike količine polifenola zbog čega imaju izražena antioksidacijska svojstva. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio odrediti udjele ukupnih fenola i antioksidacijska svojstva 4 vrste biljnih infuzija i 6 vrsta čajeva. Udjeli ukupnih fenola su određeni Folin-Ciacolteau metodom, a antioksidacijska svojstva su određena pomoću tri metode: ABTS, FRAP i DPPH. Za potrebe istraživanja korištene su sljedeće biljne infuzije: kadulja (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris), menta (Mentha x piperita) i lazarkinja (Asperula odorata), a od čajeva su korišteni: bijeli, žuti, zeleni, Oolong, crni i Maté čaj. Najveći udjel ukupnih fenola među čajevima određen je u crnom čaju, a najmanji u Maté čaju. Najveće antioksidacijske kapacitete imaju zeleni i žuti čaj, a najmanji maté čaj. Među biljnim infuzijama najveći udjel polifenola sadrži ista od mente, a najmanji infuzija lazarkinje koja ima i najmanje izražena antioksidacijska svojstva. Infuzije mente i majčine dušice karakterizirane su najvećim antioksidacijskim kapacitetom.

Antioksidacijska svojstva; Biljne infuzije; Čajevi; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Antioxidant properties of teas and herbal infusions

nije evidentirano

Antioxidant activity; Herbal infusions; Teas; Phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

12.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija