Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska svojstva preparata gljiva (CROSBI ID 367874)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Japec, Matea Antioksidacijska svojstva preparata gljiva / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Japec, Matea

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Antioksidacijska svojstva preparata gljiva

Gljive su značajan izvor različitih sekundarnih metabolita, uključujući i različite polifenolne spojeve koji imaju izražena antioksidacijska svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja na pet preparata gljiva u praškastom obliku. Antioksidacijski kapacitet određivan je uporabom DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) i FRAP (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power) metoda, a udjeli ukupnih polifenola određeni su metodom s Folin – Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka, određen DPPH metodom, kretao se u rasponu od 1, 12 do 4, 47 mM Trolox/g preparata, dok se antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom kretao u rasponu od 3, 08 do 10, 04 mM Fe2+/g preparata. Udjel ukupnih polifenola u ekstraktima gljiva određen pomoću Folin – Ciocalteau reagensa kretao se u rasponu od 4, 74 do 20, 50 mg GAE/g preparata.

Antioksidansi; DPPH; FRAP; Gljive; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Antioxidant properties in preparation of mushrooms

nije evidentirano

Antioxidants; DPPH; FRAP; Mushrooms; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

16.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija