Antioksidacijska svojstva preparata gljiva (CROSBI ID 367874)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Japec, Matea
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva
Gljive su značajan izvor različitih sekundarnih metabolita, uključujući i različite polifenolne spojeve koji imaju izražena antioksidacijska svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja na pet preparata gljiva u praškastom obliku. Antioksidacijski kapacitet određivan je uporabom DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) i FRAP (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power) metoda, a udjeli ukupnih polifenola određeni su metodom s Folin – Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka, određen DPPH metodom, kretao se u rasponu od 1, 12 do 4, 47 mM Trolox/g preparata, dok se antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom kretao u rasponu od 3, 08 do 10, 04 mM Fe2+/g preparata. Udjel ukupnih polifenola u ekstraktima gljiva određen pomoću Folin – Ciocalteau reagensa kretao se u rasponu od 4, 74 do 20, 50 mg GAE/g preparata.
Antioksidansi; DPPH; FRAP; Gljive; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties in preparation of mushrooms
nije evidentirano
Antioxidants; DPPH; FRAP; Mushrooms; Polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
16.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb