Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu (CROSBI ID 579311)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Mrvčić, Jasna ; Hrsto, Ozren ; Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu // Danas znanost-sutra industrija / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2011. str. 361-371

Podaci o odgovornosti

Mrvčić, Jasna ; Hrsto, Ozren ; Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna

hrvatski

Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu

U pekarstvu, u proizvodnji kiselog tijesta, kao starter kulture, glavnu ulogu imaju bakterije mliječne kiseline (BMK). U posljednje vrijeme, posebno se istražuju one BMK koje proizvode egzopolisaharide (EPS). Naime, EPS mogu u pekarskim proizvodima zamijeniti hidrokoloide koji se u pekarstvu koriste za poboljšanje volumena, teksture, svježine i roka trajanja pekarskih proizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio optimirati proces proizvodnje EPS u MRS podlozi i in situ s pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides. HPLC analiza kiselinskog hidrolizata sintetiziranih EPS pokazala je da je sintetizirani EPS homopolisaharid dekstran. Rezultati su također pokazali da je sinteza EPS i u MRS podlozi i u tijestu vezana za rast, a optimalni parametri procesa sinteze EPS su: statički uvjeti, vrijeme procesa 18h, temperatura 20oC te koncentracija saharoze 10%. Pri ovim uvjetima sintetizirano je oko 15 g/L EPS u MRS podlozi te oko 19 gEPS/kg brašna tijekom kiseljenja tijesta. Dodatak saharoze u tijesto u cilju sinteze EPS tijekom kiseljenja tijesta, neutječe na proizvodnju kiselina tj. sam proces kiseljenja tijesta.

egzopolisaharidi; BMK; pekarstvo

nije evidentirano

engleski

Production and application of bacterial egzopolysaccharide in bakery

nije evidentirano

egzopolysaccharide; LAB; bakery

nije evidentirano

Podaci o prilogu

361-371.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Danas znanost-sutra industrija

Šubarić, Drago

Osijek: Grafika Osijek

978-953-7005-26-9

Podaci o skupu

13. Ružičkini dani

poster

16.09.2010-17.09.2010

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija