Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva (CROSBI ID 367913)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Moćan, Duje Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Moćan, Duje

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva

Iako je, u današem ubrzanom tempu života, proizvodnja kruha i peciva uporabom kiselog tijesta skoro isčeznula, ljudi sve više shvaćaju ulogu hrane i prehrane u prevenciji bolesti te poboljšanu općeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Cilj ovog rada je upravo bio proizvesti jedan kvalitetniji, nutritivno i zdravstveno vrijedniji pekarski proizvod. Modificiran je standardni tehnološki postupak koji se koristi u današnjem pekarstvu u proizvodnji peciva u smislu dodavanja kiselog tijesta te smanjenja količine aditiva. Nabolji rezultati postignuti su pri doziranju 15% kiselog tijesta na količinu brašna, pri čemu je moguće koičinu aditiva smanjiti za 90 %, što ekonomski kompenzira tehnološki zahtjevniji način proizvodnje.

Kiselo tijesto; starter kulture; bakterije mliječne kiseline; kruh; pecivo

nije evidentirano

engleski

Aplication of sour dough in the production of rolls

nije evidentirano

sourdough; starter cultures; bread; lactic acid bacteria; rolls

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

07.03.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija