Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića (CROSBI ID 367914)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Peroš, Ana
Mrvčić, Jasna
hrvatski
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
Kvasci iz roda Saccharomyces prihvatljivi za tehnološku proizvodnju alkohola, koji se uobičajeno koriste za proizvodnju etanola te destilata za proizvodnju jakih alkoholnih pića, ne mogu koristiti škrob direktno kao izvor ugljika. Stoga, ukoliko se alkohol ili alkoholni destilati proizvode iz žitnih sirovina potrebno je prije procesa alkoholne fermentacije provesti proces obrade tj. hidrolize škroba do fermentabilnih šećera. Proces obrade škroba ovisi o korištenoj sirovini i proizvodu koji se želi dobiti, a proces dobivanja alkohola i alkoholnih pića iz škrobnih sirovina uobičajeno se može podijeliti u nekoliko faza: usitnjavanje sirovine, hidroliza škroba do glukoze, fermentacija, destilacija te dorada i zrenje. U ovom radu opisan je proces pripreme škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića te je kao primjer u eksperimentalnom dijelu rada provedeno ošećerenje kukuruzne krupice do glukoze primjenom komercijalnih amilolitičkih enzima.
škrob; α; β-amilaza; konverzija škroba; analitičke metode
nije evidentirano
engleski
Preparation of starch raw materials for production of spirits
nije evidentirano
starch; α and β-amylase; starch conversion; analytical methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
16.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb