Spektrofotometrijsko određivanje pigmenata u biljnim čajevima (CROSBI ID 367922)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sulejmanović, Lea
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje pigmenata u biljnim čajevima
Biljni čaj je napitak spravljen od osušenih aromatičnih ili ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova. Prateći trendove u znanstvenim istraživanjima svrha ovog rada bila je odrediti udjele fotosintetskih pigmenata (beta-karotena, likopena i klorofila) primjenom spektrofotometrijskih metoda. Istraživanje je provedeno na 16 biljnih čajeva: list kupine (Rubus fruticosus), list maline (Rubus idea), stolisnik (Achillea millefolium), kopriva (Urtica dioica), menta (Mentha × piperita), matičnjak (Melissa officinalis), kadulja (Slavia officinalis), list masline (Olea europea L.), majčina dušica (Tymus serphyllum), kamilica (Chamomilla matricaria), cvijet agacije (Agaciae flos), cvijet lipe (Tillia cordifolia), lazarkinja (Asperula odorata) i dobričica (Glechoma hederacea).Istraživanjem je utvrđeno da najviše likopena sadrži čaj od lista kupine, a najmanje čaj od kadulje. Najveći udjel β- karotena sadrži čaj od mente, a najmanje čaj od agacije. Čaj od koprive je najbogatiji klorofilom, a najsiromašniji je čaj od kamilice.
Beta-karoten; Biljni čajevi; Klorofil; Likopen; Spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of pigments in herbal teas
nije evidentirano
Beta-carotene; Herbal tea; Chlorophyll; Lycopene; Spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
15.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb