Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave (CROSBI ID 367927)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cuki, Ivana Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Cuki, Ivana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave

Kava je napitak koji, uz stimulirajući i diuretički učinak, ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, ukoliko se konzumira u ograničenim količinama te se stoga svrstava u funkcionalne napitke. Kava predstavlja bogati izvor bioaktivnih spojeva, posebice polifenola kao najpoznatijih antioksidansa. Cilj ovog rada je karakterizacija antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave. U tu svrhu ispitano je 12 vrsta kave kojima je određen udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je reakcijom s Folin-Ciocalteu reagensom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazina (FRAP), pomoću radikala 2, 2'-azinobis (3–etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Udjel polifenolnih spojeva, kao i antioksidacijski kapacitet ekstrakata kave ovise o vrsti i načinu pripreme ekstrakata. Potvrđena je dobra korelacija između rezultata svih metoda primjenjenih u radu.

Antioksidacijski kapacitet; Ekstrakt kave; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Application of different assays in determination of antioxidative capacity of coffee extract

nije evidentirano

Antioxidative capacity; Coffee extract; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

07.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija