Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave (CROSBI ID 367927)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cuki, Ivana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave
Kava je napitak koji, uz stimulirajući i diuretički učinak, ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, ukoliko se konzumira u ograničenim količinama te se stoga svrstava u funkcionalne napitke. Kava predstavlja bogati izvor bioaktivnih spojeva, posebice polifenola kao najpoznatijih antioksidansa. Cilj ovog rada je karakterizacija antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave. U tu svrhu ispitano je 12 vrsta kave kojima je određen udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je reakcijom s Folin-Ciocalteu reagensom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazina (FRAP), pomoću radikala 2, 2'-azinobis (3–etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Udjel polifenolnih spojeva, kao i antioksidacijski kapacitet ekstrakata kave ovise o vrsti i načinu pripreme ekstrakata. Potvrđena je dobra korelacija između rezultata svih metoda primjenjenih u radu.
Antioksidacijski kapacitet; Ekstrakt kave; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
Application of different assays in determination of antioxidative capacity of coffee extract
nije evidentirano
Antioxidative capacity; Coffee extract; Polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
07.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb