Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Multi-screening approach to monitor and quantify some antibiotic residues in honey and the kinetic of degradation at various storage conditions (CROSBI ID 367952)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Gačić, Milica Multi-screening approach to monitor and quantify some antibiotic residues in honey and the kinetic of degradation at various storage conditions / Šušković, Jagoda ; Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Gačić, Milica

Šušković, Jagoda ; Vahčić, Nada

engleski

Multi-screening approach to monitor and quantify some antibiotic residues in honey and the kinetic of degradation at various storage conditions

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijske i peludne značajke meda, utvrditi prisutnost ostataka antibiotika u medu, te dodavanjem određenih antibiotika u med (oksitetraciklina, kloramfenikola, sulfatiazola i streptomicina) utvrditi kinetiku njihovog raspadanja tijekom skladištenja u mraku pri 15˚ i 25˚C. Rezultati su pokazali da je med po fizikalno-kemijskim parametrima i peludnoj analizi zadovoljavajućih karakteristika. Ostaci antibiotika potvrđeni su u 4 % ispitivanih uzoraka (n=102). Kinetika raspadanja antibiotika u svim vrstama meda brže se odvijala u uzorcima sladištenim pri višim temperaturama u odnosu na one čuvane pri nižim temperaturama. Od ispitivanih antibiotika najbrže se raspadao oksitetraciklin, potom streptomicin, sulfatiazol i najduže zaostaje u medu kloramfenikol. Očekivano vrijeme raspada antibiotika je izrazito dugo i postoji realna opasnost da će kad jednom dospiju u med, dugo zaostati u njemu, te biti prijetnja zdravlju potrošača.

antibiotic residues; chloramphenicol; honey; kinetic of antibiotic decomposition; oxytetracycline; streptomycin; sulfathiazole

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

142

22.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija