Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada (CROSBI ID 367966)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Klarić, Nikolina Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Klarić, Nikolina

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada

Kakaovo zrno ima dugu tradiciju primjene u prehrani, kako zbog atraktivne arome tako i zbog svog pozitivnog učinka na ljudski organizam. Čokolada je najpopularniji proizvod u čijem sastavu dominira kakaovo zrno. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav čokolada različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38% i 72%). Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, proantocijanidini), dok je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti određen udjel flavan-3-ola ((-)-epikatehin, procijanidin B2) i fenolnih kiselina (galna, kava, ferulinska kiselina). Također je određen udio bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova. Ispitivane čokolade predstavljaju bogate izvore polifenola. Udio polifenola povećava se proporcionalno udjelu kakaovih dijelova u čokoladi, te je čokolada s 72% kakaovih dijelova najbogatija polifenolima.

Kakaovo zrno (Theobroma cacao L.); Ukupni fenoli; Flavan-3-oli; Proantocijanidini; Fenolne kiseline

nije evidentirano

engleski

Comparison of polyphenolic composition of different chocolates

nije evidentirano

Cocoa beans (Theobroma cacao L.); Polyphenols; Flavan-3-ols; Proanthocyanidin; Phenolic acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

07.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija