Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije (CROSBI ID 367975)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kostanjski, Valentina
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije
U ovom radu je ispitan utjecaj različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na udio polifenola i alkaloida u ekstraktima žutog čaja (rinfuzni oblik, filter vrećica i kuglica) pripremljenim tijekom tri ponovljene ekstrakcije, te tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih ekstrakata (1, 2, 4, 6, 24 sata) na sobnoj temperaturi. Također je uspoređena klasična ekstrakcija s vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom istim otapalima u kombinaciji s ultrazvučnom kupelji. Kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju epigalokatehingalata (EGCG), kao najznačajnijeg katehina čaja, pokazao se 50%- tni etanol, neovisno o obliku čaja. Za ekstrakciju kafeina, kao najznačajnijeg alkaloida čaja, u rinfuznom obliku kao najučinkovitije otapalo pokazao se 25 %-tni etanol, dok kod kuglice i filter vrećice je to 50%-tni etanol. Kao najneučinkovitije otapalo za ekstrakciju istraživanih spojeva pokazao se 100%-tni etanol. Primjena ultrazvučne kupelji nije utjecala na povećanu ekstrakciju polifenola i alkaloida.
Alkaloidi; Ekstrakcije; HPLC; Polifenoli; Žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition
nije evidentirano
Alkaloids; Extractions; HPLC; Polyphenols; Yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
09.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb