Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka (CROSBI ID 367977)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matijašec, Mateja Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Matijašec, Mateja

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka

Proteklih godina velika pažnja posvećena je analizi bioaktivnih sastojaka različitih kakaovih proizvoda, no utjecaj dodatka različitih sladila na njihova fizikalna, kemijska i senzorska svojstva te bioaktivni sastav je relativno slabo istražen. U ovom radu određena su fizikalna svojstva mješavina za kakaov napitak te bioaktivni sastojci i senzorska svojstva kakaovog napitka. Određivana je veličina čestica, nasipna gustoća te indeks kohezije šećera i sladila kao i mješavina za kakaove napitke. Udio polifenola određivan je UV/VIS spektrofotometrijskim metodama, a antioksidacijski kapacitet ABTS (2, 2'-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6 sulfonska kiselina)) metodom. Mješavine prahova za kakaov napitak pokazale su visoku antioksidacijsku aktivnost i imaju visok udio polifenolnih spojeva. Vrsta sladila nije značajno utjecala na udio polifenola. Mješavine koje su imale dobra senzorska svojstva karakterizirane su lošim fizikalnim karakteristikama. Dobiveni rezultati pokazuju mogućnost primjene alternativnih sladila za pripremu kakaovih napitaka koji će uz dobra fizikalna i senzorska svojstva poboljšati i njihova antioksidacijska svojstva.

Antioksidansi; Fizikalna svojstva; Kakao; Senzorska analiza; Sladila

nije evidentirano

engleski

Physical and antioxidant properties of powdered mixtures and drinks prepared with cocoa and various sweeternes

nije evidentirano

Antioxidants; Cocoa; Physical properties; Sensory evaluation; Sweeteners

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

12.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija