Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi (CROSBI ID 368058)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smojver, Borna Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Smojver, Borna

Komes, Draženka

hrvatski

Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi

U svrhu razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda majčina dušica predstavlja značajan izvor prirodnih antioksidansa – polifenola. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti promjenu udjela ukupnih fenola, tj. flavonoida i neflavonoida vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih esktrakata majčine dušice inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Primjenom spktrofotometrijskih metoda dobiveni su rezultati koji su pokazali da je alginat veće viskoznosti bolji za mikroinkaspulaciju ekstrakata majčine dušice jer sporije otpušta polifenole u vodenu okolinu. Potvrđena je dobra korelacija između udjela ukupnih fenola i flavonoida za svaku vrstu alginata.

Antioksidansi; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

The change of polyfenolic content of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water

nije evidentirano

Aantioxidant; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyfenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

15.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija