Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi (CROSBI ID 368058)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Smojver, Borna
Komes, Draženka
hrvatski
Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
U svrhu razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda majčina dušica predstavlja značajan izvor prirodnih antioksidansa – polifenola. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti promjenu udjela ukupnih fenola, tj. flavonoida i neflavonoida vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih esktrakata majčine dušice inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Primjenom spktrofotometrijskih metoda dobiveni su rezultati koji su pokazali da je alginat veće viskoznosti bolji za mikroinkaspulaciju ekstrakata majčine dušice jer sporije otpušta polifenole u vodenu okolinu. Potvrđena je dobra korelacija između udjela ukupnih fenola i flavonoida za svaku vrstu alginata.
Antioksidansi; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
The change of polyfenolic content of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water
nije evidentirano
Aantioxidant; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyfenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
15.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb