Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontaminacija hrane organskim štetnim tvarima (CROSBI ID 177483)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Knežević, Zorka Kontaminacija hrane organskim štetnim tvarima // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 3 (2007),

Podaci o odgovornosti

Knežević, Zorka

hrvatski

Kontaminacija hrane organskim štetnim tvarima

Većina hrane koju konzumiramo sadrži određene potencijalno štetne tvari, bilo da se radi o tvarima koje su prirodni sastojci hrane ili se radi o tvarima koje su namjerno dodane u hranu odnosno o tvarima koje su nalaze u hrani kao posljedica kontaminacije hrane nekim vanjskim čimbenikom ili na neki drugi način. Međutim, prisutnost štetnih tvari u hrani ne znači nužno da je hrana koju konzumiramo štetna za naše zdravlje. Kada govorimo o sigurnosti hrane moramo razlikovati dva osnovna termina- zdravstveno ispravnu i zdravstveno neispravnu hranu. Hrana se smatra zdravstveno ispravnom ukoliko ne može prouzročiti štetne utjecaje na zdravlje ljudi ako je proizvedena, pripremljena i konzumirana u skladu sa njezinom namjenom dok se hrana smatra zdravstveno neispravnom ukoliko je štetna za zdravlje ljudi i neprikladna za ljudsku konzumaciju (Zakon o hrani, NN 117/2003). Kako je važnost hrane u našem svakodnevnom životu neupitna tako su zdravstvena ispravnost i neškodljivost hrane posljednjih godina postale bezuvjetan zahtjev, kako od kupaca tako i domaćeg i međunarodnog zakonodavstva. Programi sigurnosti hrane se sve više fokusiraju na kontrolu hrane tzv. pristupom «od farme do stola» (eng. farm-to table approach). Ovakvim pristupom se nastoji kontrolirati svaki korak vezan uz proizvodnju, skladištenje/čuvanje, distribuciju i pripravu hrane. Bez obzira na postupke kontrole hrane od proizvodnje do priprave hrane prisutnost štetnih tvari u hrani je neizbježna. Upravo zbog činjenice da ne postoji hrana koja ne sadrži bar jednu štetnu tvar nužno je za potencijalno štetnu tvar napraviti ispitivanje procjene rizika i određivanje maksimalno dopuštene koncentracije koja se smije naći u hrani odnosno vrsti hrane.

hrana; kontaminacija

nije evidentirano

engleski

Food contamination with organic noxa

nije evidentirano

food; food contamination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3

2007.

objavljeno

1845-3082

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita