Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti (CROSBI ID 332484)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Javor, Ivana
Pospišil, Jasna
Levaj, Branka
hrvatski
Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti
U ovom radu praćene su promjene pektinskih tvari bresaka sorte Redhaven tri stupnja zrelosti (prvi - najtvrđe, drugi, treći - najmekše) i tijekom skladištenja bresaka druge zrelosti 9 dana na 22 oC, te kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade. U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametri, kolorimetrijski IFU-metodom kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pektin topljiv u lužini, u oksalatu i u vodi), te fenol-sulfatnom i metodom po Scottu količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera izraženih kao glukoza. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom zrenja te skladištenja dolazi do smanjenja udjela pektinske frakcije topljive u lužini i porasta udjela pektinske frakcije topljive u vodi, dok udjel pektinske frakcije topljive u oksalatu uglavnom ostaje napromijenjen. Izmjerene količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera u pojedinim frakcijama ponašaju se isto kao udjeli pektinskih frakcija dobivenih IFU-metodom. Čvrstoća marmelade opada više poslije prvog stupnja zrelosti nego između drugog i trećeg stupnja zrelosti, te tijekom skladištenja na 22 oC.
breskva; pektinske tvari; zrenje; čvrstoća marmelade
nije evidentirano
engleski
Investigation of pectin substances quality in the fresh and frozen peaches of various maturity degrees
nije evidentirano
peach; pectin substances; maturing; gel strenght of marmelade
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
12.07.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb