Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti (CROSBI ID 332484)

Ocjenski rad | diplomski rad

Javor, Ivana Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti / Pospišil, Jasna (mentor); Levaj, Branka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Javor, Ivana

Pospišil, Jasna

Levaj, Branka

hrvatski

Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti

U ovom radu praćene su promjene pektinskih tvari bresaka sorte Redhaven tri stupnja zrelosti (prvi - najtvrđe, drugi, treći - najmekše) i tijekom skladištenja bresaka druge zrelosti 9 dana na 22 oC, te kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade. U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametri, kolorimetrijski IFU-metodom kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pektin topljiv u lužini, u oksalatu i u vodi), te fenol-sulfatnom i metodom po Scottu količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera izraženih kao glukoza. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom zrenja te skladištenja dolazi do smanjenja udjela pektinske frakcije topljive u lužini i porasta udjela pektinske frakcije topljive u vodi, dok udjel pektinske frakcije topljive u oksalatu uglavnom ostaje napromijenjen. Izmjerene količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera u pojedinim frakcijama ponašaju se isto kao udjeli pektinskih frakcija dobivenih IFU-metodom. Čvrstoća marmelade opada više poslije prvog stupnja zrelosti nego između drugog i trećeg stupnja zrelosti, te tijekom skladištenja na 22 oC.

breskva; pektinske tvari; zrenje; čvrstoća marmelade

nije evidentirano

engleski

Investigation of pectin substances quality in the fresh and frozen peaches of various maturity degrees

nije evidentirano

peach; pectin substances; maturing; gel strenght of marmelade

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

12.07.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano