Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata (CROSBI ID 368543)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cota, Ivana Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Cota, Ivana

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata

U svjetskoj proizvodnji ulja, repičino ulje nalazi se na trećem mjestu. Proizvodi se iz kvalitetnog sjemena repice, kombinacijom prešanja i ekstrakcije otapalima uz rafinaciju, ili samo prešanjem. Repičino ulje bogato je bioaktivnim komponentama na čiji udjel utječe odabrani način proizvodnje. U ovom radu provedeno je određivanje osnovnih parametara kvalitete pet kultivara repice od kojih je najbolja svojstva imao uzorak Oase RW4. Iz kultivara (hibrid PR46W10) koji se već nalazi na tržištu proizvedeni su uzorci ulja hladnim prešanjem i prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena, te ekstrakcijom organskim otapalima uz dvije temperature procesa. Najbolje iskorištenje imao je proces prešanja sa kondicioniranjem. Niti jedan od procesa proizvodnje nije negativno utjecao na kvalitetu proizvedenih ulja. Najviše klorofila bilo je u kondicioniranom ulju, a najviše karotenoida u ulju ekstrahiranom otapalom pri višoj temperaturi. Prešanje uz kondicioniranje sjemena daje ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću, koja je rezultat najvećeg udjela ukupnih fenolnih sastojaka. Dominantan fenol je kanolol, specifičan fenolni spoj repičinog ulja.

sjeme uljane repice; ulje repice; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The impact of various ways of rapeseed oil production on the composition of bioactive components

nije evidentirano

rapeseed; rapeseed oil; phenolic compound; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

01.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija