Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja (CROSBI ID 368548)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bosolt, Tina Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bosolt, Tina

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pet različitih kultivara uljane repice i četiri načina proizvodnje na udio masnih kiselina i pojedinih neosapunjivih komponenti repičinog ulja. Repičino ulje je okarakterizirano visokim udjelom oleinske masne kiseline, ß – sitosterola, brasikasterola i γ – tokoferola te niskim udjelom zasićenih masnih kiselina. Udio pojedinih komponenti između uzoraka ulja se razlikuje stoga ulja dobivena preradom hibrida PR 46 W 9 i PR 46 W 10 ističu se sa visokim udjelom ß – sitosterola, 7 – avenasterola, ukupnih sterola te linolne i palmitinske masne kiseline. Hibrid Toccata okarakteriziran je većim udjelom linolenske masne kiseline dok se sorte Oase i Remy ističu sa većim udjelom oleinske i stearinske masne kiseline. Ulja proizvedena procesom ekstrakcije ističu se sa većim udjelom ukupnih sterola i γ – tokoferola za razliku od ulja proizvedena procesom prešanja. Kultivar ima utjecaja na udio masnih kiselina, fitosterola i tokoferola za razliku od načina proizvodnje i njihove interakcije koji nemaju utjecaja na udio masnih kiselina u uzorcima ulja.

repičino ulje; masne kiseline; fitosteroli; tokoferoli; skvalen

nije evidentirano

engleski

The influence of cultivars and oil extraction process on the properties of rapeseed oil

nije evidentirano

rapeseed oil; fatty acids; phytosterols; tocopherols; squalen

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

10.03.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija