Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja (CROSBI ID 368671)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sušić, Ina Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Sušić, Ina

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja

Cilj rada bio je analizirati utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav odnosno udio masnih kiselina u repičinu ulju. Kombinacijom tri kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje (hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje, ekstrakcija pri sobnoj temperaturi) dobiveno je 9 uzoraka ulja. U uzorcima je utvrđeno 16 masnih kiselina čiji se udio kretao unutar granica propisanih Pravilnikom o jestivim uljima i mastima Republike Hrvatske. Najzastupljenija masna kiselina bila je oleinska kiselina a slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina. Pojedinačni udio preostalih masnih kiselina iznosio je manje od 2%. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (2:1) linolne i linolenske kiseline. Kultivar je imao statistički značajan utjecaj na udio pojedinih masnih kiselina, a isto je ustanovljeno i za način proizvodnje ulja. PCA analizom, međutim, nije potvrđeno da prema masnim kiselinama možemo okarakterizirati uzorke proizvedene različitim načinima iz istog kultivara.

repičino ulje; kultivar; način proizvodnje; masne kiseline; nutritivna kvaliteta

nije evidentirano

engleski

The influence of cultivar and oil extraction process on the fatty acid composition of rapeseed oil

nije evidentirano

rapeseed oil; cultivar; oil production methods; fatty acids; nutritive quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

28.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija