Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj zagrijavanja i enzimskog tretmana na kvalitetu soka od šljive (CROSBI ID 368718)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sablja, Vanja Utjecaj zagrijavanja i enzimskog tretmana na kvalitetu soka od šljive / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Sablja, Vanja

Levaj, Branka

hrvatski

Utjecaj zagrijavanja i enzimskog tretmana na kvalitetu soka od šljive

U ovom su radu predstavljeni rezultati kako enzimski tretman pri proizvodnji utječe na iskorištenje i kvalitetu mutnog soka od šljive sorte Bistrica. Pratilo se iskorištenje na soku te njegova kvaliteta obzirom na različite koncentracije enzima (100 ppm i 140 ppm) i vremena tretiranja (1 i 2 sata). Tretiranje se provelo na optimalnoj temperaturi djelovanja enzima pri 48°C. Dobivenim se sokovima ispitivao udio topive suhe tvari, pH, ukupna kiselost, količina pulpe u soku te iskorištenje na soku. Podaci su se usporeĎivali s rezultatima dobivenim za sok koji je proizveden bez prethodnog zagrijavanja i tretiranja enzimima. Na osnovu dobivenih rezultata svakog uzorka soka zaključuje se da tretiranje pektolitičkim enzimima povećava udio suhe tvari u soku, neovisno o koncentraciji enzima. Ukupna kiselost soka se tretiranjem takoĎer povećava. Količina pulpe raste porastom koncentracije i vremena tretiranja. Usporedbom količine soka dobivenog uz tretiranje i bez tretiranja zaključuje se da porastom koncentracije i vremena raste i iskorištenje. Nakon provedenih svih analiza zaključuje se da se enzimskim tretmanom pri 48°C povećava iskorištenje, pH, ukupna kiselost, udio topive suhe tvari i količina pulpe u soku.

sok od šljive; pektolitički enzimi; enzimski tretman; pH; ukupna kiselost; topva suha tvar; količina pulpa; iskorištenje

nije evidentirano

engleski

Effect of hesting and enzyme treatment on the quality of plum juice

nije evidentirano

plum juice; pectolytic enzymes; enzyme treatment; pH; total acidity; soluble solids; amount of pulp; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

23.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija