Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive (CROSBI ID 368721)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Svetličić, Sanela
Levaj, Branka
hrvatski
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive
Rad se temelji na izradi mutnih sokova od šljiva koji su se međusobno razlikovali u predtretmanu sa pektolitičkim enzimima. U prvom redu sadržava rezultate istraživanja o tome kako pektolitički enzimi utječu na iskorištenje soka prilikom prešanja te njihov utjecaj na fizikalno – kemijske parametre dobivenog soka. Proizvodnja je provedena sa i bez dodataka pektolitičkog enzima kako bi se bolje stekao uvid o njihovoj ulozi. U dobivenim uzorcima soka određivala se topljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost i udio pulpe. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su sokovi tretirani enzimima pokazali niže vrijednosti pH, a sukladno tome više vrijednosti ukupne kiselosti. Nadalje, vidljivo je povećanje količine pulpe i iskorištenja na sirovini u slučaju kada su korišteni pektolitički enzimi, što je opravdalo njihovu ulogu.
sok od šljive; pektolitički enzimi; iskorištenje; pH; ukupna kiselost; količina pulpe
nije evidentirano
engleski
Effect of pretreatman by pectic enzymes on the yield and physico-chemical parameters of plum juice
nije evidentirano
Plum juice; pectic enzymes; yield; pH; total titrable acid; amount of pulp
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
23.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb