Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA (CROSBI ID 368723)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grandić, Marina FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA / Bačun-Družina, Višnja (mentor); Cindrić, Mario (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Grandić, Marina

Bačun-Družina, Višnja

Cindrić, Mario

hrvatski

FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA

Danas postoje sve veći zahtjevi za brzim metodama u identifikaciji i karakterizaciji mikrobnih vrsta. Cilj ovog istraživanja bio je fenotipski karakterizirati bakterije mliječne kiseline iz šesnaest autohtonih hrvatskih proizvoda. Različite tehnike spektrometrije masa zbog brzine izvedbe i pouzdanosti imaju potencijal da zamijene standardne fenotipske i genotipske metode koje se rutinski rabe za identifikaciju bakterijskih vrsta. Usporedbom dvije MS metode za identifikacija vrsta, zaključeno je kako je hibridna tehnika iščitavanja de novo točnija od metode MALDI-TOF Biotyper. U ovom radu ispitano je bakteriocidno djelovanje izoliranih bakterija mliječne kiseline iz autohtonih hrvatskih proizvoda te je utvrđen povećani bakteriocidni potencijal u bakterija Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Pediococcus pentosaceus. Utvrđena je različita antibiotička osjetljivost u deset sojeva L. plantarum na cefalosporine treće generacije.

bakterije mliječne kiseline; identifikacija vrsta; spektrometrija masa; antibiotička rezistencija

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF CLASSICAL METHOD AND MASS SPECTROMETRY METHODS FOR PHENOTYPIC CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA FROM CROATIAN AUTHENTIC FOOD

nije evidentirano

lactic acid bacteria; species identification; mass spectrometry; antibiotic resistance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

89

26.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija