FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA (CROSBI ID 368723)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grandić, Marina
Bačun-Družina, Višnja
Cindrić, Mario
hrvatski
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA
Danas postoje sve veći zahtjevi za brzim metodama u identifikaciji i karakterizaciji mikrobnih vrsta. Cilj ovog istraživanja bio je fenotipski karakterizirati bakterije mliječne kiseline iz šesnaest autohtonih hrvatskih proizvoda. Različite tehnike spektrometrije masa zbog brzine izvedbe i pouzdanosti imaju potencijal da zamijene standardne fenotipske i genotipske metode koje se rutinski rabe za identifikaciju bakterijskih vrsta. Usporedbom dvije MS metode za identifikacija vrsta, zaključeno je kako je hibridna tehnika iščitavanja de novo točnija od metode MALDI-TOF Biotyper. U ovom radu ispitano je bakteriocidno djelovanje izoliranih bakterija mliječne kiseline iz autohtonih hrvatskih proizvoda te je utvrđen povećani bakteriocidni potencijal u bakterija Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Pediococcus pentosaceus. Utvrđena je različita antibiotička osjetljivost u deset sojeva L. plantarum na cefalosporine treće generacije.
bakterije mliječne kiseline; identifikacija vrsta; spektrometrija masa; antibiotička rezistencija
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF CLASSICAL METHOD AND MASS SPECTROMETRY METHODS FOR PHENOTYPIC CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA FROM CROATIAN AUTHENTIC FOOD
nije evidentirano
lactic acid bacteria; species identification; mass spectrometry; antibiotic resistance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
89
26.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb