The aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different food-borne bacteria (CROSBI ID 581002)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Janković, Tamara ; Frece, Jadranka ; Abram, Maja ; Gobin, Ivana
engleski
The aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different food-borne bacteria
Autoagregacija i koagregacija važne su karakteristike potencijalnih probiotičkih bakterija. Autoagregacija je neophodna za adheziju na epitelne stanice crijeva. Koagregacija omogućava probiotičkim sojevima da inhibiraju potencijalno patogene bakterije. Cilj ovog pokusa je bio istražiti agregaciju tri različita soja bakterije Lactobacillus plantarum (S1, A i B), te njihovu koagregaciju s različitim patogenim bakterijama. U istraživanju su korištene sljedeće patogene bakterije: Salmonella enterica serotip Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD soj, Campylobacter jejuni i enterohemoragična Escherichia coli (EHEC). Optička gustoća supernatanta se je mjerila odmah, nakon 5, odnosno 24 sata. Rezultati su pokazali da sva tri soja bakterije L. plantarum pokazuju bolju sposobnost autoagregacije nakon uzgoja u bujonu, te je nakon 24 sata agregiralo 80% bakterija. Isto tako, sva tri soja L. plantarum su pokazala bolje koagregacijske sposobnosti nakon uzgoja u bujonu. Laktobacili su koagregirali sa svim testiranim bakterijama, te među sojevima nisu uočene razlike. Možemo zaključiti da sva tri soja bakterije Lactobacillus posjeduju sposobnost autoagregacije i koagregacije, što je važna karakteristika u izboru probiotičkih bakterija.
Aggregation; Lactobacillus plantarum; probiotics
Autoaggregation and coaggregation are important characteristics of potential probiotic bacteria. Autoaggregation is necessary for adhesion to intestinal epithelial cells while coaggregation with potential pathogens may inhibit their growth and colonization. The aim of this experiment was to investigate the aggregation ability of three strains of Lactobacillus plantarum, (S1, A i B) as well as coaggregation with different food–borne pathogens: Salmonella enterica serotype Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD strain, Campylobacter jejuni and entrohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC). The optical density of the supernatant was measured immediately, after 5 and 24 hours. Our results showed that all Lactobacillus strains when cultivated in broth had better autoaggregation ability then those cultivated in agar. After 24 hours almost 80 % of Lactobacillus aggregated. Also, all three L. plantarum strains showed better coaggregation capability after cultivation in broth. There were no differencies between the strains and they coaggregated similary with all tested bacetria. To conclude, all three Lactobacillus strains possess autoaggregation and coaggregation abilities which are importa
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik Sažetaka/Book of Abstracts
Gobin, Ivana ; Lušić, Dražen
Rijeka:
978-953-7785-01-7
Podaci o skupu
Treći međunarodni stručno-znanstveni simpozij Sanitarno inženjerstvo
predavanje
10.11.2011-12.11.2011
Opatija, Hrvatska