Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet (CROSBI ID 369007)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stanić, Dragana Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Stanić, Dragana

Levaj, Branka

hrvatski

Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet

U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja procesa proizvodnje na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet u sokovima proizvedenim od šljive sorte Bistrica.Ukupni fenoli su određeni u etanolnom ekstraktu, a rezultati su izraženi (mg/L ili mg/100 g suhe tvari). Antioksidacijski kapacitet određivan je upotrebom metode: FRAP (engl. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi (mmol/L ili mmol/100 g suhe tvari). Dobiveni rezultati pokazuju da sok šljive proizveden bez prethodnog enzimskog tretiranja ima više koncentracije ukupnih fenola u odnosu na sokove proizvedene pri predtretmanu 20 °C i dvjema različitim koncentracijama enzima te vremenu tretiranja. Pri predtretamnu 48 °C koncentracije fenolnih spojeva su najveće. Antioksidacijski kapacitet kod sokova koji su tretirani enzimom pri 20 °C veće su u odnosu na kontrolni uzorak, ali su znatno niže u odnosu na uzorke soka, kod kojih je provedeno predgrijavanje pri 48 °C.

sok od šljive; enzimski tretman; fenoli; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

The influence of production processes of prune juice on phenolic compounds and on the antioxidant capacity

nije evidentirano

plum juice; enzyme treatment; phenolics; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

23.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija