Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369299)

Ocjenski rad | diplomski rad

Džineva, Iva Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta / Ježek, Damir (mentor); Karlović, Sven (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Džineva, Iva

Ježek, Damir

Karlović, Sven

hrvatski

Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta

Sušenje je važna operacija u prehrambenoj industriji. Infracrveno sušenje u kombinaciji sa ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja koje se baziraju na upotrebi vrućeg zraka uz veliki gubitak vode održavajući boju, teksturu i strukturu. Ciljo vogo rada je istraživanje kinetike sušenja jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta. Ultrazvučni uređaj frekvencije 24 kHz i maksimalne snage 400 W koristio se za predobradu ultrazvukom. Amplitude rada iznosile su 25 %, 50 %, 75 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušenja pomoću matematičkog modeliranja raspodjela temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka različitih amplituda utječe na skraćivanje perioda sušenja te na veći stupanj uklanjanja vlage iz komadića jabuke. Zbog toga je provedena instrumentalan analiza teksture, točnije analizirani su neki od značajnijih parametara poput tvrdoće i elastičnosti, kao i boja samih uzoraka.

jabuka; infracrveno sušenje; ultrazvuk visokog intenziteta; matematički modeli

nije evidentirano

engleski

Mathematical modeling of drying of apple "golden deliciuos" with pretreatment using high-intensity ultrasound

nije evidentirano

apple; infrared drying; high intensity ultrasound; mathematical models

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

13.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija