Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369325)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Andrijana
Brnčić, Mladen
Karlović, Sven
hrvatski
Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta
Sušenje je proces koji se vrlo cesto koristi u prehrambenoj industriji, a vecinom se temelji na upotrebi toplinske energije. Takve metode mogu dovesti do negativnih promjena u strukturi, teksturi i senzorskim svojstvima. Posljedicno, javlja se potreba za istraživanjem novih metoda sušenja. Jedna od takvih metoda je sušenje potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta. Cilj ovog rada bio je prouciti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta razlicitih amplituda utjece na sušenje komadica jabuka te na njihovu teksturu i boju. Koristio se ultrazvucni uredaj maksimalne nominalne snage 200 W i frekvencije 24 kHZ, a predtretman se provodio ultrazvukom amplitude 50% i 100%. Sušenje uzoraka provodilo se u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka razlicitih amplituda utjece na skracenje vremena sušenja te na veci stupanj uklanjanja vlage iz komadica jabuka. Boja uzoraka tretiranih ultrazvukom nije se znacajno promijenila u odnosu na one koji nisu bili tretirani, a tvrdoca uzoraka smanjuje se sa duljinom i intenzitetom tretiranja ultrazvukom.
ultrazvuk; sušenje; boja; tekstura
nije evidentirano
engleski
Hi-intensity ultrasound aided apple drying
nije evidentirano
ultrasound; drying; colour; texture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
10.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb