Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369325)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horvat, Andrijana Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta / Brnčić, Mladen (mentor); Karlović, Sven (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Horvat, Andrijana

Brnčić, Mladen

Karlović, Sven

hrvatski

Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta

Sušenje je proces koji se vrlo cesto koristi u prehrambenoj industriji, a vecinom se temelji na upotrebi toplinske energije. Takve metode mogu dovesti do negativnih promjena u strukturi, teksturi i senzorskim svojstvima. Posljedicno, javlja se potreba za istraživanjem novih metoda sušenja. Jedna od takvih metoda je sušenje potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta. Cilj ovog rada bio je prouciti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta razlicitih amplituda utjece na sušenje komadica jabuka te na njihovu teksturu i boju. Koristio se ultrazvucni uredaj maksimalne nominalne snage 200 W i frekvencije 24 kHZ, a predtretman se provodio ultrazvukom amplitude 50% i 100%. Sušenje uzoraka provodilo se u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka razlicitih amplituda utjece na skracenje vremena sušenja te na veci stupanj uklanjanja vlage iz komadica jabuka. Boja uzoraka tretiranih ultrazvukom nije se znacajno promijenila u odnosu na one koji nisu bili tretirani, a tvrdoca uzoraka smanjuje se sa duljinom i intenzitetom tretiranja ultrazvukom.

ultrazvuk; sušenje; boja; tekstura

nije evidentirano

engleski

Hi-intensity ultrasound aided apple drying

nije evidentirano

ultrasound; drying; colour; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

10.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija