Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369334)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Skupnjak, Ana
Brnčić, Mladen
Karlović, Sven
hrvatski
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
Infracrveno sušenje uz predobradu ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja, koje se temelje na upotrebi toplinske energije uz veliki gubitak vode, održavajući boju, teksturu i strukturu. Svrha ovog rada je proučiti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta različitih amplituda djeluje na vrijeme sušenja uzraka jabuka te na njihovu boju i teksturalna svojstva. Koristio se ultrazvučni uređaj maksimalne snage 200 W i frekvencije 24 kHz. Amplitude rada iznose 0 %, 20 %, 40 %, 60 &, 80 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušeja pomoću matematičkog modeliranja raspodjele temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazuju da primjena ultrazvuka različitih amplituda skraćuje vrijeme sušenja i povećava difuzivnost vode, zbog tvorbe mikroskopski velikih kanalića na površini i unutar uzoraka. Tvrdoća uzoraka postepeno opada sa povećanjem intenziteta ultrazvuka, dok elastičnost raste sa porastom intenziteta ultrazvuka.
ultrazvuk sisokog intenziteta; infracrveno sušenje matematički modeli
nije evidentirano
engleski
Design of mathematical model of drying apple "golden delicious" in the infrared dryer using high intensity ultrasound pre-treatment
nije evidentirano
high intensity ultrasound; infrared drying; mathematical models
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
07.04.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb