Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka (CROSBI ID 369563)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tot, Kornelija
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na fizikalna svojstva kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj na promjenu temperature, pH–vrijednosti i gustoće pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ softverom i veličina masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Utjecaj promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na sva fizikalna svojstva osim gustoće. Povišenjem amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na varijancu (stupanj homogenizacije).
ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; fizikalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization an d physical properties of cow milk
nije evidentirano
ultrasound; homogenization; cow milk; physical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
17.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb