Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka (CROSBI ID 369563)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tot, Kornelija Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Tot, Kornelija

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na fizikalna svojstva kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj na promjenu temperature, pH–vrijednosti i gustoće pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ softverom i veličina masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Utjecaj promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na sva fizikalna svojstva osim gustoće. Povišenjem amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na varijancu (stupanj homogenizacije).

ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; fizikalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization an d physical properties of cow milk

nije evidentirano

ultrasound; homogenization; cow milk; physical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

17.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija