Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera (CROSBI ID 369572)

Ocjenski rad | diplomski rad

Milutin, Maja Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Milutin, Maja

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera

Fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao što su temperatura, pH, gustoća i apsorbancija mijenjaju se primjenom različitih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta. Istraživanje je provedeno uređajem maksimalne izlazne snage od 100 W, frekvencije od 30 kHz, sondama promjera 7 i 10 milimetara te uređajem maksimalne izlazne snage 200 W, frekvencije od 24 kHz, sondom promjera 14 milimetara pri amplitudama (A = 20, 60 i 100%), vremenu obrade (t = 2, 6, 10 i 15 minuta) i primjenjenom ciklusu (c = 0, 6 ; 0, 8 i 1). Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre pri kojima dolazi do najizraženijih promjena na vrijednosti temperature, pH, gustoće i apsorbancije sojinog mlijeka primjenom sondi promjera 7 mm, 10 mm i 14 mm. Volumen obrađenog mlijeka bio je 150 mL. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“ i utjecaji su prikazani analizom varijance (ANOVA). Značajnost svakog procesnog parametra na pojedino fizikalno svojstvo prikazano je Post-hoc analizom (Tukey – test).

ultrazvuk; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; sonda

nije evidentirano

engleski

Defining optimal process parameters of a high intensity ultrasound for changes in physical properties of soy milk using probes with different diameter

nije evidentirano

ultrasound; soy milk; physical properties; probe

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

14.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija