Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 369579)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rogić, Sanja Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Rogić, Sanja

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi različitog promjera na stabilnost sojinog mlijeka izražene pomoću indeksa stabilnosti emulzije (ISE)[h]. Istraživanje je provedeno uređajima maksimalne izlazne snage od 100 W i 400 W. Kod uređaja snage 100W, konstantne frekvencije 30 kHz korištene su sonde promjera 7, 10 i 14 milimetara pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %), vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus: (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Istraživanje utjecaja uređaja snage 400 W, frekvencije 24 kHz te sondi promjera od 7 i 22 milimetra provedeno je pri procesnim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vrijeme obrade: (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Praćen je utjecaj ultrazvuka na apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata te indeks stabilnosti emulzije koji je izračunat preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“. Promjer sonde značajno utječe na sve promatrane vrijednosti. Kod intenziteta od 100 W povećanje promjera pokazuje utjecaj na smanjenje indeksa stabilnosti emulzije ISE [h], a kod 400 W na povećanje.

ultrazvuk; emulgiranje; sojino mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound with different probe diameters on the stability of soy milk expressed by the emulsion stability index

nije evidentirano

ultrasound; emulsification; soy milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

18.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija