Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 369579)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rogić, Sanja
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi različitog promjera na stabilnost sojinog mlijeka izražene pomoću indeksa stabilnosti emulzije (ISE)[h]. Istraživanje je provedeno uređajima maksimalne izlazne snage od 100 W i 400 W. Kod uređaja snage 100W, konstantne frekvencije 30 kHz korištene su sonde promjera 7, 10 i 14 milimetara pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %), vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus: (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Istraživanje utjecaja uređaja snage 400 W, frekvencije 24 kHz te sondi promjera od 7 i 22 milimetra provedeno je pri procesnim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vrijeme obrade: (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Praćen je utjecaj ultrazvuka na apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata te indeks stabilnosti emulzije koji je izračunat preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“. Promjer sonde značajno utječe na sve promatrane vrijednosti. Kod intenziteta od 100 W povećanje promjera pokazuje utjecaj na smanjenje indeksa stabilnosti emulzije ISE [h], a kod 400 W na povećanje.
ultrazvuk; emulgiranje; sojino mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound with different probe diameters on the stability of soy milk expressed by the emulsion stability index
nije evidentirano
ultrasound; emulsification; soy milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
18.02.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb