Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza kationa u sortama Merlot i Teran (CROSBI ID 369626)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Papst, Darija Analiza kationa u sortama Merlot i Teran / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Petravić Tominac, Vlatka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Papst, Darija

Zechner-Krpan, Vesna

Petravić Tominac, Vlatka

hrvatski

Analiza kationa u sortama Merlot i Teran

Povećane koncentracije kationa, tj. metala u vinu (željeza, bakra i cinka) uzrokuju nepoželjne promjene u mirisu, okusu, ali i izgledu vina što se najčešće očituje zamućenjem. Takve promjene u vinu nazivaju se manama (bakreni lom, plavi ili crni lom, sivi ili bijeli lom, posmeđivanje itd.), a prouzročene su fizikalno-kemijskim i fizikalnim procesima i teško ih je otkloniti. Analiza kation u vinima Merlot i Teran provedena je metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS) kojom je određena prisutnost i koncentracije željeza, bakra, cinka i olova, koje su u skladu s literaturnim podacima. Elektrokemijskim određivanjem šećera kapilarnom ionskom kromatografijom (ICS) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, manoze, saharoze, galaktoze, ali i glicerola, manitola i sorbitola. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, m glicerola i mliječne kiseline, dok su kemijskim analizama u laboratoriju određene koncentracije alkohola, ukupnih šečera, sumora te kiselina (ukupnih i hlapljivih). Rezultati kemijskih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.

vino; Merlot; Teran; metali; ICS; HPLC; AAS

nije evidentirano

engleski

Analysis of cations in Merlot and Teran

nije evidentirano

wine; Merlot; Teran; metals; ICS; HPLC; AAS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija