Analiza kationa u sortama Merlot i Teran (CROSBI ID 369626)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Papst, Darija
Zechner-Krpan, Vesna
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran
Povećane koncentracije kationa, tj. metala u vinu (željeza, bakra i cinka) uzrokuju nepoželjne promjene u mirisu, okusu, ali i izgledu vina što se najčešće očituje zamućenjem. Takve promjene u vinu nazivaju se manama (bakreni lom, plavi ili crni lom, sivi ili bijeli lom, posmeđivanje itd.), a prouzročene su fizikalno-kemijskim i fizikalnim procesima i teško ih je otkloniti. Analiza kation u vinima Merlot i Teran provedena je metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS) kojom je određena prisutnost i koncentracije željeza, bakra, cinka i olova, koje su u skladu s literaturnim podacima. Elektrokemijskim određivanjem šećera kapilarnom ionskom kromatografijom (ICS) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, manoze, saharoze, galaktoze, ali i glicerola, manitola i sorbitola. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, m glicerola i mliječne kiseline, dok su kemijskim analizama u laboratoriju određene koncentracije alkohola, ukupnih šečera, sumora te kiselina (ukupnih i hlapljivih). Rezultati kemijskih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.
vino; Merlot; Teran; metali; ICS; HPLC; AAS
nije evidentirano
engleski
Analysis of cations in Merlot and Teran
nije evidentirano
wine; Merlot; Teran; metals; ICS; HPLC; AAS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb