Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga (CROSBI ID 369656)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidović, Lana Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga / Petravić Tominac, Vlatka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Vidović, Lana

Petravić Tominac, Vlatka

hrvatski

Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga

β-Glukani su snažni imunostimulatori i mogu naći široku primjenu u humanoj i veterinarskoj medicini, kao i u kozmetičkoj industriji te u proizvodnji hrane i krmiva. Netopljivi β-glukan izoliran je alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Dobiveni vlažni polisaharidni preparat sadržavao je 25, 31 % suhe tvari te 85, 62 % ukupnih ugljikohidrata, 6, 43 % proteina i 0, 61 % pepela u suhoj tvari. Analiziran je kemijski sastav polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama izolacije kao i konačni proizvod, a također je na temelju dobivenih podataka izračunata materijalna bilanca procesa. Vlažni β-glukan osušen je na zraku i liofilizacijom te su dobiveni preparati značajno različite morfologije. FT-IR spektri osušenih preparata karakteristični su za β-1, 3-D-glukan. Ukupno iskorištenje opisanog procesa izolacije, izračunato na temelju suhe tvari, iznosilo je 8, 3 %.

alkalna izolacija; netopljivi β-glukan; polisaharidi; sušenje; vinski kvasac

nije evidentirano

engleski

Alkaline isolation of insoluble β-glucan from wine lees

nije evidentirano

alkaline isolation; drying; polysaccharides; insoluble β-glucan; wine yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

15.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija