Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga (CROSBI ID 369656)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidović, Lana
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga
β-Glukani su snažni imunostimulatori i mogu naći široku primjenu u humanoj i veterinarskoj medicini, kao i u kozmetičkoj industriji te u proizvodnji hrane i krmiva. Netopljivi β-glukan izoliran je alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Dobiveni vlažni polisaharidni preparat sadržavao je 25, 31 % suhe tvari te 85, 62 % ukupnih ugljikohidrata, 6, 43 % proteina i 0, 61 % pepela u suhoj tvari. Analiziran je kemijski sastav polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama izolacije kao i konačni proizvod, a također je na temelju dobivenih podataka izračunata materijalna bilanca procesa. Vlažni β-glukan osušen je na zraku i liofilizacijom te su dobiveni preparati značajno različite morfologije. FT-IR spektri osušenih preparata karakteristični su za β-1, 3-D-glukan. Ukupno iskorištenje opisanog procesa izolacije, izračunato na temelju suhe tvari, iznosilo je 8, 3 %.
alkalna izolacija; netopljivi β-glukan; polisaharidi; sušenje; vinski kvasac
nije evidentirano
engleski
Alkaline isolation of insoluble β-glucan from wine lees
nije evidentirano
alkaline isolation; drying; polysaccharides; insoluble β-glucan; wine yeast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
15.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb